Stappenplan

Hoe pakken we het aan?

Overstappen van koken op gas naar inductie is maatwerk. Ieder huis is anders, en iedereen heeft andere voorkeuren. Toch doorloopt iedereen in feite dezelfde stappen in het proces van wens naar uitvoering. Op basis van wat we nu weten hebben we onderstaande stappen geformuleerd. Elke dag krijgen we nieuwe info en delen mensen nieuwe ervaringen met ons. Deze pagina zal dus steeds aangevuld worden. Kijk ook bij de veelgestelde vragen voor meer info.

Stap 1: Controleer je aansluiting

Is je aansluiting op het elektriciteitsnet zwaar genoeg?

Koken op inductie kost veel stroom (maar gelukkig bespaar je nog veel maar gas). In sommige gevallen is de meterkast hiervoor al geschikt, en in andere gevallen niet. Wil je een zwaarder uitgevoerde inductiekookplaat, dan moet je bijvoorbeeld  een zgn. driefasenaansluiting hebben. Check hier om te kijken of je die al hebt. 3x25A is genoeg. Afhankelijk van het type inductiekookplaat moet je deze soms nog aanvragen bij Enexis. Dat kost geld (ongeveer €250) en duurt meestal een paar maanden. Check de blog van Marieke hoe dat bij haar verlopen is.

Stap 2: Aanleg Perilex stopcontact

Moet er een speciale stekker voor de kookplaat worden aangelegd?

Meestal wel, soms niet. Voor elektrisch koken (dus ook keramisch) is vaak een zgn. perilex-aansluiting nodig. Als je nu op gas kookt, heb je die waarschijnlijk niet. Wil je een inductiekookplaat met een hoger vermogen of meer groepen, dan moet er een nieuwe kabel van de meterkast naar de keuken worden aangelegd. In de meterkast wordt er een groep bijgeplaatst, en in de keuken, achter het aanrecht, komt een speciale wandcontactdoos voor zo’n perilex-stekker. Dit wordt gedaan door een erkende elektrotechnische installateur. We zijn bezig installateurs te werven die dit voor ons willen doen met een goede aanbieding. En in ieder geval op zo’n manier dat dit niet te veel gedoe oplevert. Heb je tips? Meld ze even bij ons!

Stap 3: Aanschaf kookplaat

Wat voor inductiekookplaat wil je? En past dat in je aanrecht?

Inductieplaten komen in soorten en maten. Inbouw, opbouw en losstaand. Vier, vijf of meer kookzones, en verschillende designs. Bij inbouw moet de kookplaat in het gat in het aanrecht passen dat er voor het gasfornuis in is gemaakt. Meestal is dit 56X49cm of 75x49cm. Doordat we met velen zijn, willen we een deal sluiten met leveranciers van inductie-apparatuur. Naast de levering van een inductiekookplaat voor een scherpe prijs, moet deze ook zorgen voor inbouw en aansluiting. Houd deze site in de gaten voor updates!

Stap 4: Je kookt #vangaslos!

Alles doet het! Hoe verder?

Het zal even wennen zijn, maar nu kook je zonder gas! Alle pannen waar een magneet aan blijft plakken zijn geschikt voor inductie. Sommige oude pannen zijn aan de onderkant wat beschadigd of een beetje krom. Dat hoeft niet erg te zijn, maar check of de pan het doet en de plaat niet beschadigt. (Zet de pan bijvoorbeeld op een krant op het vlakke aanrecht en schuif deze heen en weer. Scheurt de krant? Dan krijg je mogelijk krassen in je inductieplaat, en dat wil je niet.) Doet de pan het niet? Dan biedt een inductie-adapter uitkomst. Dit is een ijzeren plaatje dat warmte van de inductieplaat overdraagt op de niet-magnetische pan of schaal. Moeite met wokken? Ook hiervoor bestaan speciale wokpannen en zelfs een wokring!

Hoe verder? Vooral genieten van het koken zonder gas! En… vertel het verder!