Iets met de meterkast

Via de whatsapp zaten we (Hotze, Jan Willem en ik) te filosoferen over of je voor een inductieplaat nu eigenlijk wel of niet een zwaardere aansluiting moet hebben. En hoe werkt zo’n proces? Is het dan wel nodig? Wat is mijn aansluitingswaarde? Met andere woorden “iets met de meterkast”.

Veel vragen waarop je de antwoorden inmiddels deels bij de veelgestelde vragen kan vinden.

Thuis (gezin met twee tieners) hebben we de knoop doorgehakt en gezegd we gaan voor een zwaardere aansluiting. Want als de elektrische oven aanstaat en de mixer en de vaatwasser en de wasmachine en ik doe dan mijn inductieplaat op max… en iemand plugt een lijmpistool in het stopcontact dan zou de boel er wel eens uit kunnen klappen. Beetje hypothetisch natuurlijk, maar gezien de toekomst waarin we meer elektrisch gaan doen is het best een logische beslissing om dan de verzwaring van 1x40A naar 3x25A nu mee te pakken.

Nadat ik me heb aangemeld bij Enexis en er een afspraak is gemaakt (en ik al betaald heb) kom ik erachter “dat de installateur eerst nog iets moet doen in de meterkast”. Dus vandaag heeft een aardige Enexis medewerker me verteld dat ik eerst een 3-fasen hoofdschakelaar moet hebben in de meterkast en dat hij dan pas de aansluiting kan verzwaren.

Gelukkig was één blik in de meterkast voldoende om te zeggen dat het allemaal niet zo ingewikkeld zou worden bij ons. Nu dus eerst een afspraak met de installateur maken voor een intake en eind mei de verzwaring.

-wordt vervolgd-

Marieke

7 thoughts on “Iets met de meterkast”

 1. Hoi Marieke,

  Is het misschien mogelijk dat je het verduidelijkt met foto’s, dus meterkast zonder en meterkast met 3-fasenaansluitng.
  En is het alleen iets wat in de meterkast moet gebeuren, of moet er ook nog extra werk buiten de meterkast gebeuren bijv. graven voor misschien een andere (dikkere)kabel?

  1. Goedenavond,

   Morgen komt netbeheerder Enexis bij Marieke de boel aanpassen. Uiteraard maken we een boel foto’s en video’s voor de site 🙂

 2. Welke gevolgen heeft dit voor de maandelijkse netbeheerkosten? In principe betaal je meer bij een zwaardere aansluiting, maar ik lees hier niks over terug.

 3. Hoi Marieke,
  Ik wil mijn ervaring doorgeven m.b.t. een probleem met groepenkasten met Alamats (individuele groepenschakelaars met ingebouwde 30mA aardlekschakelaars) en sommige merken inductiekookplaten. De fornuisgroep van twee gekoppelde 16A groepen voor dit systeem bestaat uit twee individuele Alamats met een mechanische koppeling. Dat houdt in dat de twee elektrische circuits in de inductiekookplaat zelf streng gescheiden moet zijn anders slaat één van de twee aardlekschakelaars uit. Dit was helaas het geval met mijn Ikea inductiekookplaat waar uit puur gemakzucht de nul draden van beide circuits intern aan elkaar gekoppeld zijn.
  Een beetje technisch verhaal maar wellicht zit andere mensen met hetzelfde probleem zonder te weten waardoor het komt.

  1. Dag Bill, dat is inderdaad een technisch verhaal, maar dit soort ervaringen zijn zeker nuttig 🙂 Met de leveranciers en installateurs die ons aanbiedingen doen, zullen we zulke punten zeker doornemen. Dank!^Hotze

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *