Veelgestelde Vragen

Hier behandelen we een aantal onderwerpen waar mensen vaak vragen over hebben als het over inductie gaat. Heb jij nog suggesties, twijfels of onduidelijkheden? Laat het ons weten, en we nemen ze op!

Moet ik een nieuwe aansluiting in de keuken of meterkast?

Een inductiekookplaat met een laag verbruik (3680 watt) kan je aansluiten op standaard stopcontact (met 2 gaatjes) en in een standaard meterkast (1 fase).

De meeste inductiekookplaten verbruiken echter meer stroom. In dat geval heb je een speciaal Perilex stopcontact nodig en een aparte kookgroep in je stoppenkast. Deze past vaak wel in je stoppenkast, past het niet dan wordt er een kastje naast gezet.

Moet ik mijn Enexis aansluiting aanpassen?

In uitzonderlijke gevallen zal je aansluiting van je meterkast op het netwerk van Enexis ook moeten worden aangepast. Je installateur kan je vertellen of dat nodig is. Check je aansluiting op https://aansluiting.enexis.nl/ en ga naar “ik wil graag” -> een vrijblijvende prijsindicatie en vul daar je postcode huisnummer in.

Even technisch: Watt is het vermogen van mijn aansluiting?

De aansluiting van de straat naar je huis kun je dus controleren. Maar wat betekent dat getal nu eigenlijk? Zie de Liander site voor een leuke uitleg: https://www.liander.nl/maximaal-vermogen

Aansluiting  => maximaal vermogen op een moment (dus wanneer je aardlek eruit klapt en alles donker wordt 🙂

1x 25A   =>  5.500 W
1x 35A   =>  8.000 W
1x 40A   =>  9.200 W
3x25A    => 17.000 W

Wat is een Perilex aansluiting?

Een Perilex aansluiting is eigenlijk een speciale stekkerdoos met meer vermogen, waar een inductiekookplaat op aangesloten kan worden. Deze heeft 5 gaatjes in tegenstelling tot het bekende stopcontact met 2 gaatjes.


Inductie, wat is dat?

Inductie is het meest logische alternatief voor je gasfornuis. Het is in feite een vlakke plaat in je aanrecht (makkelijk schoon te houden) die door magnetisme je pannen heet maakt. Het grote voordeel ten opzichte van koken op vuur is dat de energie direct naar de pan gaat en niet verloren gaat als warmte.

Is koken op inductie gevaarlijk?

Nee joh, koken op inductie is niet gevaarlijk. Inductieplaten maken een magnetisch veld (op basis van inductiestroom) waarmee de bodem van je pan direct, snel en goed controleerbaar verwarmd wordt. Een magnetisch veld is niet gevaarlijk.

Koken op inductie is juist veiliger dan koken op gas: je kookt niet op open vuur, de temperatuur is makkelijker te controleren en de pannen worden niet heet aan de buitenkant. Daarnaast kan je een inductiekookplaat (in tegenstelling tot gas) niet per ongeluk aan laten staan. Ook komen er geen schadelijke stoffen vrij, wat bij koken op gas wel zo kan zijn, bijvoorbeeld als etensresten verbranden.

Moet ik dan nieuwe pannen?

Waarschijnlijk kun je de meeste pannen gewoon gebruiken. De pan moet een magnetische bodem hebben anders kan deze niet ‘communiceren’ met het magnetische veld in je kookplaat. Als er een magneetje aan de onderkant van je pan blijft hangen zit je goed. De pannensets van de laatste jaren zijn bijna allemaal geschikt.

Er wordt ook vaak gezegd dat kromgetrokken pannen vervangen moeten worden. Dit is echter van toepassing op keramische kookplaten, niet op inductie. Inductie kan tot maximaal 3 cm boven de zone warmte overgeven. Een niet (helemaal) vlakke onderkant is dus geen enkel probleem.

Soms wordt beweerd dat een grillplaat of gietijzeren pan niet zou werken. Echter, gietijzer is zeer magnetisch en daardoor juist goed te gebruiken op een inductiekookplaat.

Goeie tip: test je pannen eerst goed voordat je gaat vervangen. Als er pannen zijn die echt niet werken, kun je deze stuk voor stuk in de loop van de tijd vervangen. Ook kun je een “inductie adapter” aanschaffen, dat is een soort platte pan die heet wordt waar je je andere pan op kunt plaatsen.

Inductie, is dat niet heel langzaam?

De elektrische of keramische kookplaten van vroeger warmden inderdaad langzaam op. Maar inductie is juist veel sneller en efficiënter dan de andere opties voor koken (gas, keramisch, etc). Dit komt omdat inductie direct de pan verwarmt.

Koken op inductie gaat dus sneller, vanwege de directe energieoverdracht. En net als bij gas reageert het kookproces heel snel op het hoger of lager zetten van de toegevoerde energie.

Een inductiekookplaat heeft een rendement van 95%, daar waar een gaskookplaat een rendement van slechts 50% heeft.

Inductie, kookt dat wel fijn?

Kijk, smaken verschillen. We weten dat koken op inductie erg snel is, efficiënt en door de directe overdracht wordt de temperatuur van de pan ook direct hoger of lager als je de kookplaat hoger of lager zet (sneller dan bij gas). Het enige wat lastig kookt is het wokken: dit komt omdat alleen de onderkant van de pan heet wordt en niet de hele wokpan zoals bij open vuur.

Verder is de kookplaat heel makkelijk schoon te maken na het koken en kun je er ook gewoon spullen op leggen als je de kookplaat niet gebruikt. Maar, ook daar zijn oplossingen voor, zie de vraag hieronder over wokken.

Kan ik dan nog wel wokken?

Omdat je geen vlam hebt met inductie kan wokken bijvoorbeeld lastig zijn, de buitenkant van de wokpan wordt dan niet heet genoeg. Dit is echter niet altijd het geval. Ben je een wokliefhebber en wil je graag goed kunnen wokken? Koop dan een speciale magnetische ring die je op de kookplaat kan zetten, of kijk naar een speciale inductiekookplaat met een kuiltje voor de wokpan.

Ik heb gehoord dat inductie koken duur is.

De aanschaf en aansluiting is een investering, maar daarna kook je goedkoper dan op aardgas. En daar willen we toch ook vanaf. Hoe zit dat nu?  Bij inductie koken wordt 80-90 procent van de verbruikte energie omgezet in warmte in de pan, bij koken op gas ligt dit rond de 50-60 procent. Dit komt doordat de warmte bij inductie koken ín de pan ontstaat, en niet, zoals bij gas in de vorm van een vlam onder de pan. Bij inductie koken wordt dus het grootste deel van de energie omgezet in warmte in de pan, daarom is inductie koken goedkoper dan op gas. En heb je zonnepanelen… dan kook je ook nog op het zonnetje, hoe leuk is dat?

Inductie koken is moeilijk.

Inductie koken is even anders. Maar het reageert net zo snel als wanneer je je gas laag zet. En met sensoren en timers kun je zelfs ervoor zorgen dat je vlees niet aanbrandt (braadzone) of dat je rijst niet overkookt dmv een timer of een overkooksensor. Het is even wennen. En als er dan toch iets overkookt. Dan heb je de plaat ook snel weer schoon. Want het gemorste eten koekt niet aan.

Oliebollen of frieten bakken op inductie?

Ja hoor, ook dat kan! Doordat je bij sommige inductieplaten de temperatuur van een zone in kunt stellen, kun je olie op een ingestelde temperatuur houden.

Inductieplaten hebben vaak veel extra functies zoals timers, warmhoudfuncties, kinderbeveiliging, en ook kookzones of power boost functies (extra snel een pan water aan de kook).

Meer informatie:

Filmpjes over koken op inductie:

https://www.hierverwarmt.nl/francesca-stapt-over-op-inductie

Met dank aan:

www.hieropgewekt.nl www.enexis.nl www.liander.nl https://www.hierverwarmt.nl/inductie