Wat bespaar ik als ik overstap op inductie?

(Door Hotze) Je bespaart drie dingen als je overstapt op inductie: je verbruikt minder fossiele energie, je besteedt minder tijd aan schoonmaken, en je bespaart een klein beetje of iets meer geld, afhankelijk van je situatie. Op de site van Milieucentraal.nl staat dat het gasverbuik door koken ca. 5% van het totale gasverbruik betreft. Maar klopt dat ook?

Die 5% klopt redelijk. Ik verbruik ca. 100m3 per jaar voor koken, op een totaal gasverbruik van 2200m3 per jaar. In mijn geval dus 4,5%, oftewel iets minder dan 10m3, oftewel €6,- per maand. Dat kan per huishouden verschillen natuurlijk.

Bottomline is dat inductie aan stroom minder kost dan koken op gas, maar dat is een kwestie van tientjes per jaar, niet meer. De investering verdient zich financieel gezien in 20-30 jaar terug t.o.v. koken op gas. Dat is dus niet bijster snel, want tegen die tijd heb je allang weer een nieuwe inductieplaat verwacht ik. Energetisch verduurzaam je je kookgedrag wel 100%, als je tenminste groene stroom hebt. Daarnaast is het een aanzienlijke comfortverbetering, en een belangrijke (mentale) stap op weg naar #vangaslos. Voor de meeste deelnemers is dat de drijfveer. Daarnaast heb je nog gevallen, waarin men al volledig zonder gas verwarmt, maar nog wel kookt op gas. Dan betaal je dus alleen vastrecht gas voor het koken. In dat geval: zo snel mogelijk overstappen! Als je de keuze hebt bij nieuwbouw of verbouw, kan het vanaf het begin natuurlijk ook uit, want de aanlegkosten voor gas of inductie naar de nieuwe keuken zijn vergelijkbaar.

 

6 thoughts on “Wat bespaar ik als ik overstap op inductie?”

  1. (door Hotze) Even een paar zaken uitgezocht wat betreft de kosten van de gasaansluiting. Bij Enexis (de netbeheerder in Groningen) betaal je €132-168,- per jaar vastrecht voor een gasaansluiting tot 4000m3 per jaar. Het verwijderen van een gasaansluiting door Enexis kost €350,-. Je hebt de verwijdering dus binnen gemiddeld twee jaar terugverdiend. Je kunt je gasaansluiting ook laten afsluiten, maar niet geheel laten verwijderen. dat kost eenmalig ca. €122,-

  2. 100m³ per jaar koken is echt absurd, hoe heb je dit gemeten? Ik woon alleen en zit op 4m³. Als je als gezin op 10m³ zit is het al veel hoor. Naar mijn mening is het afstappen van kookgas uit milieuoogpunt dan ook een druppel op de gloeiende (inductie)plaat.

    Aangezien ik blokverwarming heb gebruik ik alleen gas voor het koken, wat door de netbeheerkosten dus relatief erg duur is. Liefst zou ik overstappen op inductie om zo de gas helemaal de deur uit te doen. Echter je gasaansluiting opzeggen kost je klauwen met geld! Hier lees ik nergens iets over terug, expres? Hier graag aandacht aan besteden.

    1. Over die 100m3: dat is een schatting inderdaad. En die is aan de hoge kant wellicht, maar we zijn dan ook met z’n zessen 🙂 Een gemiddeld gezin verbruikt voor koken 60-70m3 zie op verschillende bronnen op internet. ^Hotze

  3. Je kunt ook alleen een slotje op de gasaansluiting laten doen. Dan zijn de jaarlijkse vastrechtkosten veel lager. Dit omdat heraansluiten heel duur is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *