Aan de slag bij Marieke: Stap 1 – Inmeten

Eindelijk is het zover: stap 1 staat ingepland. ‘Inmeten’ zoals de installateur dat noemt. Jan “de installatieman” staat aan het eind van de middag bij mij op de stoep. Inmeten blijkt te bestaan uit de volgende stappen.

  • Controle meterkast
  • Check kookplaat en aanrechtblad
  • Check aansluit- en leidingwerk
  • Bevindingen doornemen en vragen beantwoorden

We beginnen met de controle van de meterkast. De lamp komt erbij en we gaan. Gezien alle groepen die ik al heb, is het sowieso verstandig om de aansluiting te verzwaren van 1x40A naar 3x25A, vindt Jan. Veel oudere huizen zijn nog aangesloten op een zgn. 1-fase-aansluiting van 25, 35 of 40 Ampère. Nieuwe huizen krijgen standaard een 3-fase-aansluiting van 3x25A. Dat is genoeg voor inductie, zonnepanelen, een warmtepomp en een elektrische auto. Ben ik daar ook meteen klaar voor 🙂 Ook is er ruimte om nog een extra groep aan te leggen, dus dat komt ook goed. Dan volgt een zoektocht naar loze leidingen, voor de nieuwe bekabeling van de perilex-aansluiting. We denken beide dat er niet eentje naar de keuken gaat.

Dan gaan we van de meterkast naar de kookplaat. Hoppa, de besteklade gaat eruit, want de binnenmaat/inbouwmaat moet toch even worden opgemeten. De vraag is nog even wat voor werkblad we hebben want hout zaagt gemakkelijker op maat dan graniet. Maar gelukkig blijk ik een standaard inbouwmaat te hebben, dus van zagen is geen sprake.

En daar gaat weer een lade (met voorraad) en vervolgens ook de pannenlade eruit. Want, waar zit dat stopcontact dat nodig is voor de elektrische ontsteking? (oftewel dit is de leidingwerk-check). Nog een kastje open…, conclusie: stopcontact zit best ver weg. Lades erin en op naar het luik bij de voordeur en de kruipruimte bekijken. Spinnen vluchten weg, maar Jan ziet dat hij prima de leiding van de meterkast onder de vloer naar de keuken kan brengen voor de aansluiting van het perilex-stopcontact.

“Heb je al een kookplaat uitgezocht?” vraagt Jan me? Tsja, ik ben al bijna een jaar bezig en heb al wat websites doorgespit. Dus ik wil zo’n “kookzone” en twee pitten. En of ik verder nog vragen heb. Alle uitleg tussendoor was wel uitgebreid genoeg voor mij om nu te snappen wat er gaat gebeuren. De vraag van mij is nu wanneer het allemaal kan. Het antwoord is verrassend: “Op de dag dat Enexis ook langskomt, dan heb je maar één keer de boel open en en maar één keer overlast.”

Hoe nu verder? … de volgende dag krijg ik al een offerte van het installatiewerk met een voorstel voor een paar kookplaten. Kookplaat uitgezocht, offerte retour en vrijdag 25 mei aan de inductie!

– Marieke –

Naschrift: hoe nu verder? Met Marieke als proefkonijn (we blijven natuurlijk volgen hoe dit verder gaat) krijgen we een beeld van wat er nodig is om over te stappen op inductie. Marieke heeft nu een eerste offerte. Maar de werkzaamheden kunnen nogal verschillen per woning. We laten nog een paar intakes doen, zodat we een duidelijker beeld krijgen van de kosten per stap, en van de meest voorkomende aanpassingen. Met de leverancier, Expert Jansen uit Uithuizen, aken we vervolgens afspraken over de korting op de inductieplaten. Doordat we tientallen platen gaan inkopen, kan hij een goede aanbieding doen. Die aanbieding willen we natuurlijk goed kunnen beoordelen, en daar kunnen we jullie hulp goed bij gebruiken. Hier komen we op terug!

One thought on “Aan de slag bij Marieke: Stap 1 – Inmeten”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *